Suosituimmat kahvipavut

October 11, 2022
blog-hero-coffeetypes

Sinulla on varmasti lempikahvisi, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä kahvipavuista se on tehty? Markkinoilla on monenlaisia kahvisekoituksia, mutta vain kaksi päätyyppiä kahvipapuja: arabica ja robusta.

Kirjoittanut Océane Bidault

Näistä kahdesta arabica on makuvoittaja. Tämä kahvipapu tunnetaan parhaasta laadustaan ja maustaan, minkä lisäksi se on myös kallein. Robusta on kitkerämpi kahvilaatu, joka on paljon edullisempi.

Lähes kaikki Norjaan tuotu kahvi – 98 % – on peräisin arabica-kasvista. Arabicapavulla on mieto, aromaattinen maku, jota monet norjalaiset suosivat. On siis suuri todennäköisyys, että juot arabica-kahvia nauttiessasi kupillisen “tavallista” kahvia.

Jos juot pikakahvia tai espressoa, se on todennäköisesti sekoitettu robustapapuihin.

Maailmanlaajuisesti arabica muodostaa 75-80 % kahvintuotannosta, ja robusta kattaa suurimman osan lopusta. Kaksi harvemmin käytettyä kahvilajiketta, liberica ja excelsa, muodostavat alle 1 %.

Tästä huolimatta jokaisella kahviperheellä on monia muunnelmia ja laatuja. Jokaisella alaryhmällä on erityinen maku ja luonne, jotka vaihtelevat ilmaston, maaperän ja kasvatusolosuhteiden mukaan. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat kahvisi makuun.

Ero Coffea arabican ja Coffea robustan välillä

MAKU

Arabican makuprofiili on pehmeä, makeahko ja aromaattinen, kun taas robusta on täyteläinen ja hieman terävämpi ja kitkerämpi. Arabicaa pidetään näistä kahdesta hienostuneempana kahvina.

KOFEIINI

Robusta sisältää lähes kaksi kertaa enemmän kofeiinia kuin arabica. Korkea kofeiinipitoisuus lisää robustapavun kitkeryyttä.

SOKERI

Arabicapavut sisältävät huomattavasti enemmän sokeria, melkein kaksi kertaa niin paljon kuin robusta.

KÄYTTÖALUE

Robustaa käytetään yleensä pikakahvissa, ja sitä lisätään pieninä määrinä espressosekoituksiin täyteläisyyden ja hyvän creman (vaahtokerroksen) vuoksi. Arabicapapuja käytetään suurimpaan osaan muista käyttötarkoituksista.

HINTA

Robustapapujen hankintahinta on halvempi kuin arabican.

KASVATUSOLOSUHTEET

Arabican viljely on vaativaa, sillä kahvipensas kasvaa korkealla vuorenrinteillä. Arabica-kasvi ei ole yhtä kestävä kuin robusta, jota voidaan viljellä alempana ja lämpimämmässä ilmastossa. Robustakasvin korkea kofeiinipitoisuus suojaa sitä hyönteisiltä (jotka voivat kuolla kofeiiniin).

KASVATUSALUE

Brasilia on maailman suurin arabicakahvin tuottaja. Vietnam on suurin robustan osalta.

KAHVIPENSAS

Arabicakasvi voi kasvaa jopa 4,5 metrin korkeuteen, kun taas robustakasvi voi nousta 6 metrin korkeuteen.

ULKONÄKÖ

Arabicapapu on soikea, kun taas robustapapu on pyöreämpi.

Lue lisää