Kuinka tärkeää on hyvä vesi viinin ja ruoan kanssa

May 24, 2024
blog-hero-vann-til-vin

Hyvä viini ja hyvä ruoka kuuluvat yhteen. Mutta entä vesi viinin kanssa? Voinko juoda hiilihapollista vettä kaiken viinin kanssa? Mikä sopii oikeastaan punaviinin tai väkevän viinin kanssa? Kulinarisen Akatemian sommelier Heidi Iren Hansen voi antaa sinulle parhaat neuvot.

Kirjoittanut Rita Tvede Bartolomei

Ihmiset ajattelevat usein, että mauton vesi on neutraalia, mutta vesi voi vaikuttaa viinin makuun negatiivisesti. Esimerkiksi hyvin suolainen hiilihapollinen vesi voi vaikuttaa siihen, miten koemme viinin eri elementit ja muuttaa viinin perusmakuja. Jos vesi on erittäin kovaa ja siinä on paljon mineraaleja, se voi peittää joitakin viinin herkkiä makuja tai rakenteita, selittää Heidi Iren Hansen, viinivastaava Kulinarisessa Akatemiassa Oslossa

Kulinarisk Akademi i Oslo

HOPEAA NM:SSÄ: YKSI NORJAN PARHAISTA VIININMAISTAJISTA

Neuvot, joita saat nyt, tulevat todellakin asiantuntijalta hänen alallaan: Heidi Iren Hansen suoritti vuonna 2009 viininmaistajan tutkinnon luokkansa parhaana ja on saanut WSET Diploma in Wines and Spirits -tutkinnon Kulinaarisesta Akatemiasta vuonna 2013. Nyt hän on opiskelija yhdessä maailman vaativimmista viinikoulutuksista,  Master of Wine, jossa hän on läpäissyt teoria- ja maistelukokeet, ja työstää parhaillaan lopputyötään. Lisäksi hänellä on hopeaa Norjan mestaruuskisoista ja pronssia Pohjoismaiden mestaruuskisoista sommelierina. Kulinarinen Akatemia juhli viime vuonna 10-vuotisjuhlaansa ja on osaamiskeskus ruoan ja juoman alalla, tarjoten kursseja, neuvontaa ja tapahtumia. Henkilökuntaan kuuluu intohimoisia kokkeja ja viininmaistajia, jotka arvostavat hyvää käsityötä ja makuja.

– Haluamme innostaa ja ilahduttaa parhaan laadun ruoalla ja juomalla. Viinien osalta tarjoamme sekä epämuodollisia “nautiskelukursseja” että koulutusta neljällä eri tasolla. Ruokapuolella tarjoamme pääasiassa kokkauskursseja “kotikokeille”, sekä konsultoimme suuria ja pieniä elintarvike- ja ravintola-alan toimijoita, sanoo Heidi Iren Hansen.

HYVÄÄ JA RAITAISTA VETTÄ: JA EI LIAN KOVIA KUPLIA

Kulinarisk Akademi i Oslo. ​

Heidi Iren Hansen kertoo, että riittävä määrä raikasta vettä ruoan kanssa on tärkeää itse ruokakokemuksen kannalta – mutta myös viinikokemuksen kannalta.

– Luonnollisista syistä on viisasta täydentää vettä viinin lisäksi aterian aikana. Kun tämä on sanottu, on tärkeää, että vesi on jatkuvasti kylmää, raikasta ja hyvää, jotta vesi tuntuu houkuttelevalta ja illalliskokemus olisi mahdollisimman hyvä, hän sanoo.

Ruuan ja viinin kanssa tulisi pyrkiä juomaan neutraalia vettä ilman makua tai lisäaineita. – Näin kaikki viinin makuvivahteet tulevat hyvin esiin, ja se on tärkeää viinikokemuksen kannalta, hän sanoo. Hiilihapollista vettä voi mielellään juoda tietyntyyppisten viinien kanssa, kunhan vesi on maultaan neutraalia.

–  Ilman liikaa suolaisuutta runsaasta hiilihappopitoisuudesta tai hiilihaposta, joka aiheuttaa voimakasta poreilua ja kuplia. Liian paljon kuplia aina muuttaa viinin suutuntumaa, hän sanoo.

ANNA VIINILLE HUOMIOTA: ODOTA HETKI VEDEN KANSSA

– Lisäksi voi olla viisasta olla juomatta vettä heti viinilasillisesta hörppäämisen jälkeen. Heidi Iren Hansen sanoo, että on tärkeää antaa viinin jälkimaun saada ansaitsemansa huomio. – Jos juot erittäin hienoa ja monimutkaista viiniä, sinun tulisi maistaa viiniä ja antaa jälkimaun työskennellä vapaasti suussa muutaman minuutin ajan, ennen kuin “laimennat” maun vesihörpyllä. Joissakin hyvin yksinkertaisissa viineissä on lyhyt jälkimaku, ja maut häviävät vain muutamassa sekunnissa, jolloin veden odottamisella ei ole niin suurta merkitystä, hän sanoo. – Lisäksi erittäin suolainen hiilihapotettu vesi ei ole suotavaa juoda viinien kanssa, joissa on viitteitä kloorin mausta. – Vaikka Norjan hanavedessä harvoin on klooriongelmia, se voi poistaa makuelementtejä viinistä ja muuttaa viinin makuja negatiivisella tavalla, hän sanoo.

MITÄ VETTÄ MAKEILLE VIINEILLE – PUNAVIINEILLE – JA KUOHUVILLE VIINEILLE?

Heidi Iren Hansen voi lisäksi antaa joitakin vinkkejä, millainen vesi sopii punaviinin, valkoviinin ja makeiden viinien kanssa:

– Erittäin elegantin valkoviinin tai hienon punaviinin kanssa veden tulisi olla mahdollisimman puhdasta ja neutraalia, ja mieluiten ilman kuplia, jotta se ei vie huomiota pois viiniltä, hän sanoo.

Jos juot täyteläistä ja tammista valkoviiniä tai voimakkaampaa punaviiniä, vesi vieressä saa mielellään olla hiilihapollista.

– Mutta jälleen on tärkeää, että kullisyrevedessä ei ole liikaa suolaa tai epäpuhtaita makuja, jotka mahdollisesti voivat vaikuttaa viinin hedelmäisyyteen ja muuttaa viinin tasapainon kokemusta, hän sanoo.

Makeille viineille kuplat vedessä voivat vaikuttaa virkistävästi ja positiivisesti, katsoo viiniasiantuntija.

– Kuohuviineille suosin hiilihapotonta vettä tai erittäin kevyesti kivennäisvettä, sanoo Heidi Iren Hansen.

Heidi Iren Hansen

Lue lisää vedestä?