Miksi saan päänsärkyä, kun olen juonut liian vähän vettä?

September 16, 2022
Hodepine_drikkevann_banner

Kuivuminen vaikuttaa koko kehoon negatiivisesti. Voit tuntea itsesi vetämättömäksi, keskittymiskykysi voi heikentyä,
ja saatat tuntea olon pahoinvoivaksi, mutta voit myös saada todella pahan päänsäryn.
Jopa 1 henkilö 10:stä on kokenut päänsärkyä kuivumisen yhteydessä.

Kirjoittanut Rita Tvede Bartolomei

Se ei nimittäin ole myytti, että nestehukka voi laukaista päänsärkyä. Nestehukka ei aiheuta päänsärkyä vain kenelle tahansa. Henkilöt, jotka kärsivät kroonisista, toistuvista päänsäryistä, kuten migreenistä, voivat saada kohtauksia laukeamaan – juuri vähäisen nesteen takia.

Yhdysvalloissa vuonna 2004 tehty pieni tutkimus osoitti, että jopa 1 kymmenestä oli saanut päänsärkyä nestehukan vuoksi. Samankaltaisessa amerikkalaisessa tutkimuksessa vuodelta 2008, 35 95 henkilöstä ilmoitti, että nestehukka oli laukaissut migreenikohtauksen heillä.

Aivot eivät voi tuntea kipua

Lääkäri Howard E. LeWine, päätoimittaja Harvard Health Publishingissa, kirjoittaa toukokuussa 2022 julkaistussa aivan uudessa artikkelissa, että kukaan ei oikeastaan ole päässyt perille siitä, miksi nestehukka voi aiheuttaa päänsärkyä.Aivoilla ei nimittäin ole kipureseptoreita. Hän kirjoittaa, että nestehukasta johtuva päänsärky saattaa laueta kivunreseptoreista, jotka sijaitsevat aivoja ympäröivässä sidekudoksessa, jota kutsutaan meningeiksi.

Kun henkilö on kuivunut, neste voi vuotaa aivoista ja vetää kivun reseptoreita aivokalvoissa, mikä voi aiheuttaa kipua. Toinen mahdollinen selitys on, että tunnet kivun paljon voimakkaampana, jos olet kuivunut.

Näin nopeasti pääset eroon päänsärystä

On vielä hyvä tietää, että kevyestä vedentarpeesta johtuva päänsärky pitäisi mennä nopeasti ohi: Jos saat juotua 0,5–1 litraa tunnin tai kahden aikana, toteaa Howard E. LeWine.

Sen sijaan vakavampi kuivuminen vaatii enemmän nestettä. Silloin on myös tärkeää, että pysyt mahdollisimman rauhallisena usean tunnin ajan. Pahimmissa tapauksissa tarvitaan laskimonsisäistä nesteytystä – erityisesti, jos kuivuminen on saanut sinut oksentamaan. Migreenikohtaukset tai muut päänsärkytyypit voivat pidentyä, jos et ole riittävästi nesteytetty, muistuttaa Harvard-lääkäri:

“Vaikka tuntisit olon pahoinvoivaksi migreenikohtauksen aikana, yritä juoda pieniä määriä nestettä muutaman minuutin välein, kun oireesi alkavat”, hän neuvoo artikkelissa.

Juomaksi kannattaa valita puhdasta vettä, yrttiteetä ja hiilihapotettua vettä

Ilmastonmuutoksen voimistuessa koemme kuumia aaltoja paljon useammin kesäisin.

Hvorfor får jeg hodepine når jeg har drukket for lite vann?

Ne ovat myös voimakkaampia ja pitkäkestoisempia. Kun ulkona on erityisen kuuma, on aina erittäin tärkeää saada tarpeeksi nestettä. Ei vain ruoasta ja erilaisista juomista. Vaan myös suuremmista määristä täysin puhdasta vettä.

Hikoillessasi menetät suoloja kehosta. Silloin voi olla hyvä idea saada myös hiilihapotettua vettä. Hiilihapotetun veden suolat auttavat palauttamaan kehon elektrolyyttitasapainon. Hiilihapotettu vesi on paljon parempi vaihtoehto limonadeille ja makeille tai alkoholipitoisille juomille.

On kuitenkin viisasta välttää pullotettua maustettua hiilihapotettua vettä, joka sisältää muun muassa sitruunahappoa, mikä ei ole hyväksi hammaskiillelle. Mausta vesi itse, mitä voit tehdä monin tavoin; esimerkiksi valmistamalla yrttiteetä.

Kannattaako minun juoda teetä ja kahvia kun on kuuma? On tärkeää juoda tarpeeksi vettä kuumalla säällä, jotta nestetasapaino säilyy. Mutta se ei tarkoita, että joutuisit erityisen voimakkaaseen nestehukkaan juomalla paljon kahvia (ja teetä). Itse asiassa on myytti, että teestä ja kahvista tulisi erityisen kuivattu. Myytin alkuperä on hieman huolimattomasti tehty tutkimus Yhdysvalloissa vuonna 1928.

Lue lisää